Lees voor

Voor musea

Uit ons onderzoek blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking graag naar een museum gaan, maar dit om uiteenlopende redenen niet kunnen of doen. Zo is een bezoek aan het museum vaak te ingewikkeld en te duur. Dit willen we veranderen!

Hoe dan?

Onbekendheid, veel prikkels, onduidelijke routes en te ingewikkelde teksten zijn drempels die we graag willen verlagen. Door een betere voorbereiding op het bezoek, grotere voorspelbaarheid en toegankelijke informatie over het museum kan ook deze groep mensen meer genieten van kunst en geschiedenis en maken we de kans groter dat zij een museum gaan bezoeken.

Groot bereik

Leer Zelf Online en Oefenen.nl bereiken online meer dan drie miljoen mensen die een zetje kunnen gebruiken. Met het Steffie museumproject, welke bestaat uit deze website en landelijke teams met mystery guests, introduceren we een nieuwe vorm van vrijetijdsbesteding voor een hele grote groep kwetsbare mensen.

Museumbezoek is goed voor de gezondheid

Bezoek het museum en je hoeft minder naar de dokter. Dat was de verrassende conclusie van een onderzoek waarbij de gegevens van 50.000 gezonde Noren werden geanalyseerd. Mensen die musea of tentoonstellingen bezochten waren zo’n twaalf procent gezonder, waren elf procent minder angstig en leden achttien procent minder aan zwaarmoedigheid en depressie. Dit was na correctie voor verschillen in opleiding en inkomen. Hoe meer museum, hoe groter ook het effect. (Mark Mieras, Museum op recept).

Mensen met een verstandelijke beperking hebben binnen en buiten de zorginstellingen veel te lijden gehad van de coronamaatregelen. Angst, isolatie en eenzaamheid hebben diepe sporen getrokken in hun leven. De blije gezichten en de mooie emoties van de ervaringsdeskundigen die meedoen aan ons project, kunnen inderdaad niet anders dan een positief effect op hun gezondheid hebben.

Kansen voor prikkelarm aanbod en lokaal publiek

Door zich meer op een lokaal publiek te richten en op maat gesneden tentoonstellingen - ook voor kwetsbare mensen - kan elk museum nu wel een intensievere verstandhouding met het publiek krijgen. En op termijn wellicht ook een gezonde financiering. Een betere band met de inwoners van de stad zal zich weerspiegelen in ruimhartiger bezoek, grotere betrokkenheid van sponsoren en, niet onbelangrijk, van de politiek.

Mystery guests

Mystery guests met een verstandelijke beperking bezoeken diverse musea in Nederland en brengen gevraagd en ongevraagd advies uit over hoe musea aantrekkelijker kunnen worden voor mensen die een zetje kunnen gebruiken.

Zo kunnen we de kans dat zij een museum gaan bezoeken, veel groter maken. We kunnen hun perceptie van een museumbezoek als moeilijk en saai veranderen. Zo kan ook deze groep kwetsbare mensen meer genieten van kunst en geschiedenis en wordt museumbezoek veel inclusiever gemaakt.

Ivo en Stijn bezoeken het Rijksmuseum van Oudheden

Meedoen met dit project?

  • Werk je bij een museum dat toegankelijker wil worden voor deze groep? Neem dan contact op met projectleider Jacques de Wit via museum@steffie.nl of 0348-743272.
  • Je kan hier onze flyer (PDF) voor musea downloaden.

Jouw museum op de website?

Alle musea die mee doen met dit project krijgen een uitgebreide museumpagina op onze website met meer informatie over wat er te zien en te doen is en over de toegankelijkheid van het museum.

Daarnaast is elk museum welkom om op onze website te staan met een korte introductie en enkele foto's. Musea die graag een plekje op de website willen kunnen hier makkelijk en snel de benodigde informatie invullen.

Staat jouw museum al op de website en wil je graag foto's toevoegen? Ook dat kan via deze link.

Naar een museum met Steffie!